Τριχόπτωση

Η απώλεια μαλλιών (αλωπεκία) μπορεί να επηρεάσει μόνο το τριχωτό της κεφαλής σας ή ολόκληρο το σώμα σας και μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα κληρονομικότητας, ορμονικών αλλαγών, ιατρικών παθήσεων ή φυσιολογικού μέρους της γήρανσης. Οποιοσδήποτε μπορεί να χάσει τα μαλλιά στο κεφάλι του, αλλά είναι πιο συνηθισμένο στους άνδρες.

Συχνές Ερωτήσεις

Πριν κάνετε μια διάγνωση, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας δώσει μια φυσική εξέταση και θα ρωτήσει για τη διατροφή σας, τη ρουτίνα φροντίδας μαλλιών σας και το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό σας. Ενδέχεται επίσης να έχετε δοκιμές, όπως οι εξής:

 

  • Εξέταση αίματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη ιατρικών καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.
  • Τεστ Τραβήγματος. Ο γιατρός σας τραβά απαλά αρκετές τρίχες για να δει πόσες βγαίνουν. Αυτό βοηθά στον προσδιορισμό του σταδίου της διαδικασίας αποβολής.
  • Βιοψία του τριχωτού της κεφαλής. Ο γιατρός σας ξύνει τα δείγματα από το δέρμα ή από μερικές τρίχες που αποπλένονται από το τριχωτό της κεφαλής για να εξετάσει τις ρίζες των μαλλιών κάτω από ένα μικροσκόπιο. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν μια λοίμωξη προκαλεί τριχόπτωση.
  • Ελαφριά μικροσκόπηση. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα ειδικό όργανο για να εξετάσει τις τρίχες που κόβονται στις βάσεις τους. Η μικροσκοπία βοηθά στην αποκάλυψη πιθανών διαταραχών του άξονα των μαλλιών

Διατίθενται πολλές αποτελεσματικές θεραπείες για ορισμένους τύπους τριχόπτωσης. Ίσως, μπορείτε να αντιστρέψετε την τριχόπτωση ή τουλάχιστον να την επιβραδύνετε. Με ορισμένες παθήσεις, όπως η σπασμένη τριχόπτωση (alopecia areata), τα μαλλιά μπορεί να επανεμφανιστούν χωρίς θεραπεία εντός ενός έτους. Οι θεραπείες για την τριχόπτωση περιλαμβάνουν φάρμακα και χειρουργική επέμβαση.

Φαρμακευτική αγωγή
Εάν η τριχόπτωση σας προκαλείται από μια υποκείμενη ασθένεια, θα χρειαστεί θεραπεία για αυτήν την ασθένεια. Εάν ένα συγκεκριμένο φάρμακο προκαλεί την τριχόπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε για μερικούς μήνες.

Χειρουργική μεταμόσχευση μαλλιών
Στον πιο συνηθισμένο τύπο μόνιμης τριχόπτωσης, επηρεάζεται μόνο η κορυφή του κεφαλιού. Η μεταμόσχευση μαλλιών ή η χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τα μαλλιά που σας έχουν μείνει.

Κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας μεταμόσχευσης μαλλιών, ένας δερματολόγος ή ένας αισθητικός χειρουργός αφαιρεί τα μαλλιά από ένα μέρος του κεφαλιού που έχει τα μαλλιά και τα μεταμοσχεύει στο φαλακρό σημείο. Αυτή η διαδικασία δεν απαιτεί νοσηλεία, αλλά πονάει, οπότε θα σας δοθεί παυσίπονο για να ανακουφίσετε οποιαδήποτε ενόχληση. Πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν αιμορραγία, μώλωπες, πρήξιμο και λοίμωξη. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις για να πάρετε το αποτέλεσμα που θέλετε. Η κληρονομική τριχόπτωση θα προχωρήσει παρά τη χειρουργική επέμβαση.

Θεραπεία με λέιζερ
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε μια συσκευή λέιζερ χαμηλού επιπέδου ως θεραπεία για κληρονομική τριχόπτωση σε άνδρες και γυναίκες. Μερικές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει την πυκνότητα των μαλλιών. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να δείξουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.