Γενικά

Η ακμή αποτελεί ίσως το συχνότερο δερματολογικό πρόβλημα παγκοσμίως.

Η ακμή εμφανίζεται όταν τα θυλάκια των τριχών σας γεμίζουν με λάδι και νεκρά κύτταρα του δέρματος. Προκαλεί μπιμπίκια ή σπυράκια. Η ακμή είναι πιο συχνή στους εφήβους, αν και επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών.

Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες ακμής, αλλά η ακμή μπορεί να είναι επίμονη. Τα σπυράκια και επουλώνονται αργά, και όταν ένα αρχίζει να εξαφανίζεται, εμφανίζονται καινούργια.

Ανάλογα με τη σοβαρότητά της, η ακμή μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία και να ουλώσει το δέρμα. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τη θεραπεία, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος τέτοιων προβλημάτων.

Συχνές Ερωτήσεις

Τα σημάδια ακμής ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής σας:

  • Whiteheads (κλειστοί βουλωμένοι πόροι)
  • Blackheads (ανοιχτοί βουλωμένοι πόροι)
  • Μικρά κόκκινα, τρυφερά χτυπήματα (θηλάκια)
  • Σπυράκια (φλύκταινες), που είναι βλατίδες με πύον στις άκρες τους
  • Μεγάλα, συμπαγή, επώδυνα εξογκώματα κάτω από το δέρμα (οζίδια)
  • Επώδυνα, γεμάτα πύον εξογκώματα κάτω από το δέρμα (κυστικές βλάβες)

Η ακμή εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο, στο μέτωπο, στο στήθος, στην πλάτη και στους ώμους

Εάν έχετε δοκιμάσει προϊόντα ακμής (χωρίς συνταγή) για αρκετές εβδομάδες και δεν έχουν βοηθήσει, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ένας δερματολόγος μπορεί να σας βοηθήσει:

  • Να ελέγξετε την ακμή σας
  • Να αποφύγετε τις ουλές ή άλλες βλάβες στο δέρμα σας
  • Να κάνει τα σημάδια λιγότερο αισθητά

Τα φάρμακα ακμής λειτουργούν μειώνοντας την παραγωγή και διόγκωση του λαδιού ή θεραπεύοντας βακτηριακή λοίμωξη. Με τα περισσότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα ακμής, ενδέχεται να μη βλέπετε αποτελέσματα για τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες. Μπορεί να χρειαστούν πολλοί μήνες ή χρόνια για να καθαριστεί πλήρως η ακμή σας.

Η θεραπευτική αγωγή που συνιστά ο γιατρός σας εξαρτάται από την ηλικία σας, τον τύπο και τη σοβαρότητα της ακμής σας και από τι είστε διατεθειμένοι να δεσμευτείτε. Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να πλύνετε και να εφαρμόσετε φάρμακα στο προσβεβλημένο δέρμα δύο φορές την ημέρα για αρκετές εβδομάδες. Τα τοπικά φάρμακα και τα φάρμακα που παίρνετε από το στόμα (από του στόματος φάρμακα) χρησιμοποιούνται συχνά σε συνδυασμό. Οι επιλογές θεραπείας για έγκυες γυναίκες είναι περιορισμένες λόγω του κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών.

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη των φαρμάκων και άλλων θεραπειών που σκέφτεστε. Και κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας κάθε τρεις έως έξι μήνες έως ότου βελτιωθεί το δέρμα σας.