Γενικά

Όλοι έχουμε τρίχες στο σώμα μας, αλλά ανάλογα με την εποχή του χρόνου ή τις προσωπικές σας προτιμήσεις, μπορεί να θέλετε να τις αφαιρέσετε.

Σε αντίθεση με πολλούς ισχυρισμούς μάρκετινγκ, καμία θεραπεία αποτρίχωσης δεν μπορεί να ξεφορτωθεί μόνιμα τα μαλλιά. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να απαλλαγείτε από τα μαλλιά για εβδομάδες, μήνες ή μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Ποιες είναι οι επιλογές σας;

Η ηλεκτρόλυση περιλαμβάνει τη χρήση βραχυκύματων ραδιοσυχνοτήτων που κατανέμονται μέσω λεπτών βελόνων τοποθετημένων απευθείας στα θυλάκια των μαλλιών σας. Η πρόθεση είναι να καταστρέψει το θυλάκιο των μαλλιών, έτσι ώστε να μην διεγείρει νέα ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει από δερματολόγο.

Σε αντίθεση με άλλες επιλογές αποτρίχωσης, η ηλεκτρόλυση θεωρείται μόνιμη λύση. Ωστόσο, για καλύτερα αποτελέσματα, θα χρειαστείτε πολλαπλά ραντεβού παρακολούθησης.

Τα περισσότερα άτομα χρειάζονται συνεδρίες παρακολούθησης κάθε εβδομάδα ή ανά δύο εβδομάδες.

Η ηλεκτρόλυση μπορεί να γίνει οπουδήποτε στο σώμα και λειτουργεί για τους περισσότερους τύπους δέρματος. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι ο πόνος και η ερυθρότητα από ερεθισμό του δέρματος. Σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες περιλαμβάνουν ουλές και λοίμωξη από τις βελόνες.

Η αποτρίχωση με Laser είναι μια άλλη πιο μακροπρόθεσμη επιλογή αποτρίχωσης. Όπως η ηλεκτρόλυση, αυτή η θεραπεία στοχεύει στο θυλάκιο των μαλλιών. Λειτουργεί καταστρέφοντας το θυλάκιο με Laser υψηλής θερμότητας για να σταματήσει η ανάπτυξη νέων μαλλιών.

Η αποτρίχωση με Laser μπορεί να γίνει οπουδήποτε στο σώμα, με εξαίρεση την περιοχή των ματιών. Η θεραπεία τείνει να λειτουργεί καλύτερα σε άτομα με απαλούς τόνους δέρματος που έχουν σκούρα μαλλιά.

Όπως η ηλεκτρόλυση, η αποτρίχωση με Laser απαιτεί πολλαπλές συνεδρίες για καλύτερα αποτελέσματα. Ανάλογα με την περιοχή της αποτρίχωσης, μπορεί να χρειαστείτε περίπου τέσσερις έως έξι θεραπείες που απέχουν τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αποτρίχωση διαρκεί αρκετούς μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Όταν τα μαλλιά μεγαλώνουν, είναι συχνά πιο λεπτά και πιο ανοιχτά. Ωστόσο, η αποτρίχωση με Laser δεν εγγυάται τη μόνιμη αποτρίχωση.

Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι ο ερεθισμός του δέρματος και η ερυθρότητα, αλλά αυτό συνήθως εξαφανίζεται μετά από μερικές ώρες. Αυτή η θεραπεία μπορεί επίσης να προκαλέσει προσωρινές αλλαγές χρωστικών, ειδικά με πιο σκούρους τόνους δέρματος. Οι πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν φουσκάλες και ουλές, αλλά αυτό είναι σπάνιο.

Εάν δεν σας αρέσει η ιδέα ή το κόστος της ηλεκτρόλυσης ή της αποτρίχωσης με Laser, ίσως θελήσετε να μιλήσετε με τον δερματολόγο σας για συνταγογραφημένες κρέμες.

Ένας τύπος κρέμας συγκεκριμένα ονομάζεται eflornithine (Vaniqa), τον οποίο εφαρμόζετε δύο φορές την ημέρα για ένα μήνα. Λειτουργεί αναστέλλοντας την παραγωγή ενζύμων που διεγείρουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Σύμφωνα με μια μελέτη για αυτήν τη θεραπεία, τα αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν έως και οκτώ εβδομάδες, μετά την οποία μπορείτε να ξεκινήσετε ξανά τη διαδικασία.

Το Eflornithine λειτουργεί μόνο για τα μαλλιά του προσώπου και ταιριάζει καλύτερα στις γυναίκες. Μερικές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν καύση, εξανθήματα και ξεσπάσματα της ακμής από τη διακοπή των ωοθυλακίων.