Τί είναι ο HPV;

Ο HPV είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Ο HPV είναι συνήθως ακίνδυνος και εξαφανίζεται μόνος του, αλλά ορισμένοι τύποι μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο ή κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Συχνές Ερωτήσεις

Ο HPV εξαπλώνεται εύκολα από τη σεξουαλική επαφή από δέρμα σε δέρμα με κάποιον που τον έχει. Διεισδύει στο σώμα σας όταν το αιδοίο, ο κόλπος, ο τράχηλος, το πέος ή ο πρωκτός σας έρχονται σε επαφή με τα γεννητικά όργανα ή το στόμα κάποιου άλλου που έχει τον ιό. Ο HPV μπορεί να εξαπλωθεί ακόμα και αν ο άνδρας δεν εξπερματώσει και ακόμη και αν το πέος δεν εισέλθει στον κόλπο / τον πρωκτό / το στόμα.

Τα περισσότερα άτομα με HPV δεν έχουν συμπτώματα ή προβλήματα υγείας. Μερικές φορές ο HPV μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Ορισμένοι τύποι HPV μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον HPV, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε υγιείς και ασφαλείς, και μπορεί ακόμη και να αποφευχθεί! Υπάρχουν εμβόλια που μπορούν να αποτρέψουν υψηλού κινδύνου τύπους HPV και τους τύπους που προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Τις περισσότερες φορές το σώμα σας μπορεί να καταπολεμήσει τον HPV προτού προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και προτού ακόμη γνωρίζετε ότι έχετε τη λοίμωξη. Για τους τύπους HPV υψηλού κινδύνου που μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε καρκίνο, η εύρεση μη φυσιολογικών κυτταρικών αλλαγών μέσω τακτικών τεστ ΠΑΠ και / ή εξετάσεων HPV είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.