Γενικά

Η ψωρίαση είναι μια δερματική κατάσταση που προκαλεί κόκκινες, φλοιώδη κηλίδες δέρματος που καλύπτονται με ασημί νιφάδες.

Εμφανίζονται συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και το κάτω μέρος της πλάτης σας, αλλά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα σας.

Τα περισσότερα άτομα εμφανίζουν μικρά σημεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, στα ερεθισμένα σημεία μπορεί να νιώθετε φαγούρα ή ευαισθησία

Συχνές Ερωτήσεις

Τα άτομα με ψωρίαση έχουν αυξημένη παραγωγή κυττάρων του δέρματος.

Τα δερματικά κύτταρα συνήθως κατασκευάζονται και αντικαθίστανται κάθε 3 έως 4 εβδομάδες, αλλά στην ψωρίαση αυτή η διαδικασία διαρκεί μόνο περίπου 3 έως 7 ημέρες.

Η προκύπτουσα συσσώρευση των κυττάρων του δέρματος είναι αυτό που δημιουργεί τα μπαλώματα που σχετίζονται με την ψωρίαση.

Αν και η διαδικασία δεν είναι πλήρως κατανοητή, πιστεύεται ότι σχετίζεται με ένα πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού σας ενάντια σε ασθένειες και λοιμώξεις, αλλά επιτίθεται κατά λάθος σε υγιή κύτταρα του δέρματος σε άτομα με ψωρίαση.

Τα συμπτώματα της ψωρίασης πολλών ανθρώπων ξεκινούν ή επιδεινώνονται εξαιτίας ενός συγκεκριμένου συμβάντος, που είναι γνωστό ως έναυσμα.

Πιθανές αιτίες ψωρίασης περιλαμβάνουν τραυματισμό στο δέρμα σας, λοιμώξεις του λαιμού και χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Η κατάσταση δεν είναι μεταδοτική, επομένως δεν μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο.

Ένας γιατρός μπορεί συχνά να διαγνώσει την ψωρίαση με βάση την εμφάνιση του δέρματος σας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα μικρό δείγμα δέρματος που ονομάζεται βιοψία θα σταλεί στο εργαστήριο για εξέταση με μικροσκόπιο.

Αυτό καθορίζει τον ακριβή τύπο της ψωρίασης και αποκλείει άλλες δερματικές διαταραχές, όπως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Μπορεί να παραπεμφθείτε σε ειδικό για τη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων του δέρματος (δερματολόγος) εάν ο γιατρός σας δεν είναι σίγουρος για τη διάγνωσή σας ή εάν η κατάστασή σας είναι σοβαρή.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε ψωριασική αρθρίτιδα, η οποία μερικές φορές αποτελεί επιπλοκή της ψωρίασης, μπορεί να παραπεμφθείτε σε γιατρό που ειδικεύεται στην αρθρίτιδα (ρευματολόγος).

Μπορεί να κάνετε εξετάσεις αίματος για να αποκλείσετε άλλες καταστάσεις, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα και ακτινογραφίες των προσβεβλημένων αρθρώσεων.

Δεν υπάρχει απόλυτη θεραπεία για την ψωρίαση, αλλά μια σειρά θεραπειών μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και την εμφάνιση της επιδερμίδας σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρώτη θεραπεία που χρησιμοποιείται θα είναι μια τοπική θεραπεία, όπως ανάλογα βιταμίνης D ή τοπικά κορτικοστεροειδή. Οι τοπικές θεραπείες είναι κρέμες και αλοιφές που εφαρμόζονται στο δέρμα.

Εάν αυτά δεν είναι αποτελεσματικά ή η κατάστασή σας είναι πιο σοβαρή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια θεραπεία που ονομάζεται φωτοθεραπεία. Η φωτοθεραπεία περιλαμβάνει την έκθεση του δέρματος σας σε συγκεκριμένους τύπους υπεριώδους φωτός.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, όπου οι παραπάνω θεραπείες είναι αναποτελεσματικές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συστηματικές θεραπείες. Αυτά είναι από του στόματος ή ενέσιμα φάρμακα που λειτουργούν σε ολόκληρο το σώμα.