Τι είναι το Fractional Laser;

Η κλασματική θεραπεία με λέιζερ (Fractional Laser) είναι μια μη επεμβατική θεραπεία που πρόκειται για κατακερματισμό της ακτίνας του laser σε πολλές, πολύ μικρότερης διαμέτρου, ακτίνες που έχουν κενό μεταξύ τους

Η κλασματική θεραπεία με λέιζερ έχει γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των αφαιρετικών και μη αφαιρετικών τεχνικών λέιζερ που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του δέρματος που έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο και γήρανση. Ενώ οι αφαιρετικές θεραπείες με λέιζερ λειτουργούν κυρίως στην επιδερμίδα (επιφανειακά κύτταρα του δέρματος) και οι μη αφαιρετικές θεραπείες λειτουργούν αποκλειστικά στο δερματικό κολλαγόνο (μεσαία στρώση του δέρματος), η κλασματική θεραπεία με λέιζερ λειτουργεί τόσο στα επιδερμικά όσο και στα δερματικά στρώματα του δέρματος.

Συχνές Ερωτήσεις

Το Fractional Laser χρησιμοποιείται για τη θεραπεία:

  • Γραμμές προσώπου και ρυτίδες (Ρυτίδες)
  • Βλάβη από τον ήλιο
  • Η μελάγχρωση του δέρματος που σχετίζεται με τη φωτογήρανση
  • Χειρουργικές ουλές και ουλές ακμής.

Η κλασματική θεραπεία με λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στο λαιμό, το στήθος και τα χέρια σε σύγκριση με τις παραδοσιακές αφαιρετικές μεθόδους.

Για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το Fractional Laser απαιτείται βασική κατανόηση της δομής του δέρματος. Εν συντομία, το δέρμα αποτελείται από 3 στρώματα, την επιδερμίδα (ανώτατο στρώμα), το χόριο (μεσαίο στρώμα) και τα υποδόρια (στρώμα χαμηλότερου λίπους). Η επιδερμίδα περιέχει κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία που ονομάζονται μελανοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για το χρωματισμό του δέρματος. Το χόριο αποτελείται από ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης που παρέχουν στο δέρμα αντοχή, σκληρότητα, ελαστικότητα και ευκαμψία.

Καθώς το σώμα μεγαλώνει, η εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά του δέρματος αλλάζουν. Η επιδερμίδα γίνεται λεπτότερη, οπότε οι κηλίδες γίνονται πιο ορατές και το κολλαγόνο στο χόριο χάνεται σταδιακά, συμβάλλοντας στον σχηματισμό των γραμμών του προσώπου, της χαλάρωσης του δέρματος και των ρυτίδων.

Το Fractional Laser λειτουργεί στοχεύοντας τόσο στην επιδερμίδα όσο και στο δέρμα. Το κάνει αυτό παρέχοντας μια δέσμη λέιζερ που χωρίζεται σε χιλιάδες μικροσκοπικές αλλά βαθιές στήλες θεραπείας στο δέρμα. Αυτές ονομάζονται ζώνες μικροθερμικής θεραπείας (ΖΜΘ). Σε κάθε ΖΜΘ εκδιώκονται παλιά επιδερμικά χρωματισμένα κύτταρα και η διείσδυση του κολλαγόνου στο δέρμα προκαλεί μια αντίδραση που οδηγεί στην αναδιαμόρφωση του κολλαγόνου και σε νέο σχηματισμό κολλαγόνου. Χρησιμοποιώντας ΖΜΘ, το λέιζερ στοχεύει και αντιμετωπίζει εντατικά μέσα στη ζώνη, ενώ ο γύρω υγιής ιστός παραμένει ανέπαφος και ανεπηρέαστος και βοηθά στην επούλωση της πληγής. Αυτό οδηγεί σε ταχύτερη διαδικασία επούλωσης από ότι εάν όλοι οι ιστοί στην περιοχή θεραπείας εκτέθηκαν στο λέιζερ.

Πριν τη θεραπεία εφαρμόζεται τοπική αναισθησία(με τη μορφή κρέμας ή αν απαιτείται σε πολύ μικρές περιοχές με ενέσιμη ξυλοκαίνη), ώστε να ελαχιστοποιείται η τυχόν ενόχληση.

Η θεραπεία εξατομικεύεται και εξαρτάται αφενός μεν από τον τύπο του δέρματος κάθε ασθενούς αφετέρου δε από το υποκείμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.Κλινικές μελέτες ωστόσο έδειξαν πως τα μέγιστα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με 3 έως 5 συνεδρίες, οι οποίες κατά μέσο όρο απέχουν μεταξύ τους 3 έως 7 εβδομάδες.

Αποφεύγουμε να κάνουμε fractional laser στη διάρκεια του καλοκαιριού λόγω αυξημένης ηλιοφάνειας που μπορεί να δημιουργήσει στο δέρμα αντιδραστική υπερμελάχρωση.

Το fractional laser μπορεί να συνδυαστεί επιτυγχάνοντας εξαιρετικό αποτέλεσμα με PRP, μεσοθεραπεία, botox και υαλουρονικό οξύ.