Γενικά

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV). Η σεξουαλική επαφή είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός. Μετά την αρχική λοίμωξη, ο ιός βρίσκεται αδρανής στο σώμα σας και μπορεί να επανενεργοποιηθεί αρκετές φορές το χρόνο.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει πόνο, κνησμό και πληγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σας. Αλλά μπορεί να μην έχετε σημάδια ή συμπτώματα έρπητα των γεννητικών οργάνων. Εάν μολυνθείτε, μπορείτε να τον μεταδώσετε ακόμη και αν δεν έχετε ορατές πληγές.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, αλλά τα φάρμακα μπορούν να διευκολύνουν τα συμπτώματα και να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης άλλων. Τα προφυλακτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης του έρπητα των γεννητικών οργάνων.

Συχνές Ερωτήσεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με HSV δε γνωρίζουν ότι το έχουν επειδή δεν έχουν σημάδια ή συμπτώματα ή επειδή τα σημεία και τα συμπτώματά τους είναι τόσο ήπια.

Όταν υπάρχουν, τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν περίπου δύο έως 12 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα έρπητα των γεννητικών οργάνων, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

  • Πόνος ή κνησμός. Μπορεί να αισθανθείτε πόνο και ευαισθησία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων σας έως ότου η λοίμωξη εξαφανιστεί.
  • Μικρές κόκκινες προσκρούσεις ή μικροσκοπικές λευκές φουσκάλες. Αυτά μπορεί να εμφανιστούν λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες μετά τη μόλυνση.
  • Έλκη. Αυτά μπορεί να σχηματιστούν όταν φουσκάλες σπάσουν και εκτοξευθούν ή αιμορραγούν. Τα έλκη μπορεί να το κάνουν επώδυνο να ουρήσετε.
  • Ψώρα. Το δέρμα θα φουσκώσει και θα σχηματίσει ψώρα καθώς επουλώνονται τα έλκη.

Μπορεί επίσης να έχετε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πρησμένους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και πυρετό.

Οι προτάσεις για την πρόληψη του έρπητα των γεννητικών οργάνων είναι ίδιες με εκείνες για την πρόληψη άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων: Αποφύγετε τη σεξουαλική δραστηριότητα ή περιορίστε τη σεξουαλική επαφή σε ένα μόνο άτομο που είναι απαλλαγμένο από μολύνσεις. Μπορείτε επίσης να:

 

  • Χρησιμοποιήστε ή χρησιμοποιήσει ο σύντροφός σας ένα προφυλακτικό λάτεξ κατά τη διάρκεια κάθε σεξουαλικής επαφής
  • Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή εάν κάποιος σύντροφος έχει ξέσπασμα έρπητα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή οπουδήποτε αλλού