Η χρήση μάσκας προσώπου είναι ένας σημαντικός τρόπος για να μειωθεί η εξάπλωση του κοροναϊού που προκαλεί τον COVID-19. Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, περισσότερα στοιχεία δείχνουν την αποτελεσματικότητα των μασκών και περισσότερα μέρη απαιτούν από τους ανθρώπους να τις φορούν. Δεδομένου ότι οι μάσκες είναι απαραίτητες, είναι σημαντικό να κάνουμε ο,τι μπορούμε για να ξεπεράσουμε τις ανησυχίες σχετικά με τη χρήση τους. Μερικές φορές, για μερικούς ανθρώπους, η χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει – ή να επιδεινώσει – ξεσπάσματα, εξανθήματα και άλλα δερματικά προβλήματα στο πρόσωπο.

Αν και το λεγόμενο “maskne” (μάσκα + ακμή) δε σχετίζεται πάντα με την ακμή, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια έξαρση του προσώπου ως πιθανή παρενέργεια της χρήσης μάσκας. Η Anna Chien, M.D., δερματολόγος στο Τμήμα Δερματολογίας Johns Hopkins, εξηγεί πώς μπορείτε να φροντίσετε για τα δερματικά προβλήματα του προσώπου ενώ προστατεύετε τον εαυτό σας και τους άλλους φορώντας μάσκα.

Ποιος είναι πιο πιθανό να πάρει δερματικά προβλήματα από τη χρήση μάσκας προσώπου;

Επισημαίνεται ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν εξανθήματα και εξανθήματα που σχετίζονται με τη μάσκα προσώπου εάν ζουν ήδη με δερματικά προβλήματα, όπως:

  • Rosacea
  • Ακμή
  • Ατοπική δερματίτιδα, επίσης γνωστή ως έκζεμα
  • Ευαισθησία σε υγρό ή ξηρό αέρα
  • Αλλεργίες
  • Το δέρμα γύρω από τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι – τα μέρη που καλύπτονται από μάσκα προσώπου – είναι πολύ ευαίσθητο.

Τα άτομα με περιτοναϊκή δερματίτιδα έχουν επαναλαμβανόμενες περιόδους ενός κόκκινου, ανώμαλου εξανθήματος γύρω από το στόμα και το πηγούνι τους. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί η περιοχή γύρω από τα μάτια. Οι γυναίκες μεταξύ 20 και 60 ετών είναι πιο πιθανό να έχουν την πάθηση και η αιτία είναι άγνωστη. Το στεροειδές φάρμακο μπορεί να είναι ο ένοχος σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αποφυγή ξεσπάσεων μάσκας προσώπου: Τα υλικά έχουν σημασία

Ανάμεσα στις μη επαγγελματικές μάσκες προσώπου, μερικές είναι πιο ευγενικές στο δέρμα από άλλους.

Για άτομα που πηγαίνουν στο κατάστημα και ασκούν φυσική απόσταση, μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιο προστατευτικές μάσκες είναι κατασκευασμένες από βαμβακερά ή πολυεστερικά μείγματα, όπως υφάσματα μπλουζών ή μαξιλαριών και αυτά είναι αρκετά απαλά στο δέρμα. Ένα υλικό λείας υφής μειώνει την τριβή που μπορεί να χαλάσει και να ερεθίσει το κάτω μέρος του προσώπου.

Είστε αλλεργικοί στη μάσκα προσώπου σας;

Σημειώνεται ότι ορισμένες εμπορικές μάσκες προσώπου προ-επεξεργάζονται με φορμαλδεΰδη για την απολύμανσή τους. Εάν είστε αλλεργικοί σε αυτήν τη χημική ουσία, αυτές οι μάσκες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ξέσπασμα. Επίσης, τα συνθετικά υφάσματα είναι ζήτημα για ορισμένους ανθρώπους. Ομοίως, οι πλύσεις που πλένονται με μάσκες με πολύ αρωματικά απορρυπαντικά ή μαλακτικά μπορούν να προκαλέσουν κνησμό, ερυθρότητα ή εξανθήματα. Η επιλογή μίας μάσκας από φυσικά ινώδη υφάσματα και αρωματισμένα προϊόντα πλυντηρίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του ερεθισμού ή της ευαισθησίας του δέρματος.

Βεβαιωθείτε ότι η μάσκα σας εφαρμόζει σωστά στο πρόσωπο

Ένα σημαντικό μέρος της σωστής χρήσης της μάσκας σας είναι να διασφαλίζει ότι ταιριάζει στο πρόσωπό σας και καλύπτει τόσο τη μύτη όσο και το στόμα σας. Για να αποφύγετε τη φθορά, η μάσκα προσώπου σας δεν πρέπει να ανοίγει υπερβολικά. Αλλά δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτό.

Οι μάσκες με σχοινάκια μπορούν να προσαρμοστούν ευκολότερα στο μέγεθος και το σχήμα του προσώπου σας. Ένα λυγισμένο κομμάτι κατά μήκος της γέφυρας της μύτης μπορεί να διασφαλίσει την καλή εφαρμογή και να αποτρέψει τη μάσκα να μη θολώσει τα γυαλιά σας, αλλά μπορεί επίσης να χαλάσει τη μύτη εάν δεν απορροφάται από ύφασμα.

Διατηρείτε τη μάσκα σας καθαρή

Λάδι, ρινική βλέννα, σάλιο και ιδρώτα μπορούν να εισέλθουν στη μάσκα προσώπου σας όπου κι αν αγγίξει το πρόσωπό σας. Πλύνετε τη μάσκα σας με απαλό, μη ερεθιστικό σαπούνι μετά από κάθε χρήση και στεγνώστε το στο στεγνωτήριο. Αποθηκεύστε τις φρέσκες μάσκες σας σε μια σακούλα για να τις κρατήσετε καθαρές.

Ρουτίνα περιποίησης δέρματος «Maskne»

«Εάν ανησυχείτε για ξεμπλοκάρισμα, προτείνω απαλά, ήπια σαπούνια και νερό για το πρόσωπό σας, τίποτα δε μυρίζει ή αντιβακτηριακό», λέει η Chien. “Δοκιμάστε μια καλή, ήπια ενυδατική κρέμα το βράδυ.”

«Για όποιον αρχίσει να ερεθίζει το δέρμα του προσώπου του, χρησιμοποιήστε μια κρέμα φραγμού ή σπρέι, όπως βαζελίνη ή οξείδιο του ψευδαργύρου», λέει η Chien. “Μου αρέσει η κρέμα της πάνας, επειδή αντιμετωπίζετε σχεδόν το ίδιο ζήτημα με τον ερεθισμό της πάνας: ερεθισμένο, ωμό, πονεμένο δέρμα λόγω ενός ζεστού, υγρού περιβάλλοντος.”

Εάν γνωρίζετε ότι θα ξοδεύετε χρόνο με μια μάσκα, σκεφτείτε να κάνετε ένα διάλειμμα από περιττά καλλυντικά. Δεδομένου ότι κανείς δε θα δει το κάτω μισό του προσώπου σας, είναι η τέλεια στιγμή να παραλείψετε το μακιγιάζ ή οτιδήποτε μπορεί να φράξει τους πόρους σας ή να επιδεινώσει την ακμή ή άλλες δερματικές βλάβες.